Gıda işletmelerinin kalbi olan mutfak, her türlü yiyeceğin hazırlandığı, pişirildiği yer olarak tasarlanmaktadır. Yiyeceklerin neredeyse tamamı burada form değiştirmekte, fiziksel kirlilikten, zararlı mikroorganizmalar ve bakterilerden arındırılmakta ve çeşitli pişirme teknikleri kullanılarak yenilebilir hale getirilmektedir. Bütün bu aşamalarda mutfağın fiziksel konumu ve planlaması yanında, mutfakta çalışan personeli kişisel hijyeni, mutfak aletleri seçimi ve hijyeni son derece önem taşımaktadır.
Her yıl, mikroorganizmaların ve özellikle de gıda maddelerinde bulunan bakteriler, virüsler veya parazitlerin neden olmuş olabileceği 100.000’in üzerinde rahatsızlanma olayı bildirilmektedir. Ancak, uzmanların tahminlerine göre, bu sayı aslında çok daha yüksek. Bu kapsamda, üçüncü taraflar için yemek hazırlayan kişiler, büyük sorumluluk taşırlar. Yemekler, sağlık açısından kesinlikle güvenli ve kalite açısından kusursuz olmalıdır. Bu hedefi başarmak için, mutfaktaki günlük çalışmalar sırasında tüm mutfak ekibi, temizlik ve hijyene dikkat etmelidir.
Tırnaklar daima kısa kesilir, temiz tutulur ve kesinlikle boyanmaz.
Özel kıyafetler ve iş elbiseleri kesinlikle birbirlerinden ayrılmıştır.
Her gün temiz mutfak bezleri ve havluları kullanıyoruz , gün sonunda temizliğini sağlıyoruz.
Çalışmaya başlamadan önce: Kol saati, el ve parmak takılarımızı çıkartıyoruz.
Mutfağı, depolama alanlarını ve iş aletlerimizi daima temiz tutuyoruz.
Soğutucuları aşırı doldurmuyoruz !
Soğutma alanlarının çok doldurulması, soğutma veriminin düşmesine neden olur. Dolayısıyla soğutma ortamının sıcaklığı yükselerek, mikroorganizmaların daha kolay çoğalabilmesine yol açabilir. Bu nedenle, yeterli seviyede soğutma kapasitesi bulunmalıdır. Ayrıca, aynı anda soğuk durumda tutulması gereken çok fazla malzeme bulundurmamaya dikkat ediyoruz .
Temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri, ayrıca haşerelerle mücadele ilaçları gıda maddelerinin kirlenmesine ve bozulmasına yol açabilirler. Bu maddeler, gıda maddelerine kesinlikle temas ettirilmemelidir ve bu nedenle, mutfak dışında muhafaza edilmelidir. Yanlışlıkla yutulması veya yenilmesi durumunda, tahriş ve zehirlenmeye neden olabilirler.
Buzların erimesiyle ortaya çıkan suda ekseriyetle mikroorganizmalar bulunur ve gıda maddelerinin bozulmasına veya gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle, bu sıvı asla diğer gıda maddeleriyle temas ettirilmemelidir. Bunun en iyi yolu, tek kullanımlık kâğıt havlularla toplanıp, çöpe atılmasıdır. Bu işlemin ardından, eller ve bu sıvıyla temas eden tüm yüzeyler ve aletler iyice temizlenmeli ve ardından dezenfekte edilmelidir.
Tavuk Döner hazırlanırken uçtan uca gastronomi alanında yer alan hijyen kurallarının tamamına uygun bir protokol izlenmekte ve pişirilme aşamasında 4-6 saat süre kesinlikle aşılmamakta ve uygun şekilde soğuk zincir korunmaktadır. Lezzetli gıdanın yanında sağlıklı gıdayı da misyonumuz haline getirmekten gurur duyuyoruz .Afiyetle ...
Telif Hakkı © 2024 dürümhouse - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.